tiistai 29. maaliskuuta 2011

Fantasiakirjallisuus

Fantasiakirjallisuus on kaunookirjallisuuden alalaji ja se tarkoittaa yleisesti mielikuvitusta, vaikka nykyään käsiteellä tarkoitetaan kaikkea mielikuvituksen tuotetta. Fantasiakirjallisuutta yhdistää se, että kaikki henkilöt ja oliot ovat mielikuvituksen tuotetta eivätkä perustu oikeaan maailmaan. Moderniksi fantasiakirjallisuudeksi määritellään 1900-luvulla ilmestynyt romaani-ja novellimuotoinen kirjallisuus, jossa ylilounnollisilla ja epätodellisilla tapahtumilla on keskeinen osuus. Fantasiasta käytetään myös nimitystä fiktio, joka sijoittuu yleensä keskiaikasta maailmaa muistuttaviin maailmoihin ja jossa yliluonnollisuus on lähes normaalia kuten esim. taikuus ja erillaiset hirviöt.

Sadut eroavat varsinaisesta fantasiakirjallilsuudesta maailmojensa perusteella. Satujen tapahtumat sijoittavat epämääräisiin paikkoihin ja aikoihin ja yleensä sadun maailmasta ei ole tarkkaa kuvausta toisin kuin monissa fantasiakirjoissa. Yksi hyvä esimerkki on J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta johon Tolkien loi aivan oman maailman ja sille historian ja maantieteen. Se tekee kirjojen maailmasta todellisemman ja lukijan on helpompi päästä mukaan tarinaan. Nykyään monissa kirjoissa on sekä fantasia-ja kauhukirjallisuuden elementtejä. Myös historiaa kuvaava fiktio ja fantasiakijallisuuden raja on epämääräinen. Tunnettuja fantasiakirjailijoita ovat mm. J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis ja David Eddings. 2ooo-luvun uusia ja hyvin menestyneitä fantasiakirjailijoita ovat mm. J.K. Rowling, Stephenie Meyer ja Christopher Paolini.

Jasmin

2 kommenttia:

  1. Kaikki tärkeä ilmeni tekstissä. Oli myös verrattu satuja fantasiaan eikä ollut suoria lainauksia mistään Wikipediasta

    VastaaPoista