tiistai 29. maaliskuuta 2011

Rilla Tammi 8D

FANTASIAKIRJALLISUUS


Fantasiakirjallisuus on yksi kaunokirjallisuuden alalajeista. Se on kehittynyt hiljalleen irti kaunokirjallisuudesta ja jo 1900-luvulta lähtien ilmestynyttä kaunokirjallisuutta voidaan pitää modernina fantasiakirjallisuutena. Fantasiakirjallisuuden voi erottaa monin tavoin muusta kirjallisuudesta. Fantasiassa keskeisenä asiana on usein taikuus ja yliluonnolliset sekä epärealistiset ilmiöt. Fantasiaan kuuluu oleellisesti myös erilaiset yliluonnolliset hahmot, kuten haltijat, noidat, lohikäärmeet ja jättiläiset. Monesti kirjailijat ovat luoneet kirjoihinsa aivan oman maailman, joka voi sijaita rinnakkain meidän tunteman maailman kanssa. Silloin maailmoja yhdistää usein jonkinlainen portti, jota kautta henkilöt siirtyvät maailmojen välillä. Joskus taas erilaiset ihmiset elävät tavallisten ihmisten keskuudessa ja koittavat pitää maailmansa salassa. Näin on esimerkiksi J.K Rowlingin Harry Potter-kirjasarjassa, jossa taikovat ihmiset suojelevat tarkoin säännöin ja erilaisin loitsuin maailmaansa, josta jästeillä, eli taikomattomilla ihmisillä ei ole hajuakaan.

Yksi fantasiakirjallisuuden kärkikastiin kuuluvia kirjailijoita on nyt jo edesmennyt J.R.R Tolkien. Hänen 1950-luvulla kirjoittamansa trilogia Taru Sormusten Herrasta nosti fantasiakirjallisuuden suosiota huimasti ja kirjoista onkin tullut klassikoita. Kirjat sijoittuvat Keski Maahan, jossa asustaa niin haltijoita, örkkejä, hobitteja kuin kääpiöitäkin. Tolkien kuvaili Keski Maata niin tarkasti, että siitä löytyy jopa kartta. Hän on kirjoittanut myös kirjoja, jotka sijoittuvat Keski Maan historiaan. Esimerkiksi Silmarillion, Húrinin lasten tarina ja Keskeneräisten tarujen kirja kertovat historiasta paikoin jopa niin tarkasti, että lukeminen alkaa käydä työlääksi. Taru Sormusten Herrasta-trilogiasta on tehty myös elokuvat 2000-luvun alussa. Elokuvat saavuttivat suuren menestyksen ja voittivat monia elokuvamaailman arvostetuimmista palkinnoista, Oscareista. Tolkien on kirjoittanut myös muita kirjoja kuten Roverandom sekä Maamies ja lohikäärme.

Tolkienin lisäksi muita tunnettuja fantasiakirjailijoita ovat esimerkiksi C.S. Lewis, joka kirjoitti Narnian tarinat, J.K. Rowling, jonka Harry Potter-sarja on noussut huimaan suosioon niin kirjoina kuin elokuvinakin, Cristopher Paolinin Perillinen-sarja ja Stephenie Meyerin Houkutus kirjat.


3 kommenttia:

  1. Hienosti tiivistetty olennainen :) ps. Keski-Maa kirjoitetaan väliviivan kanssa

    VastaaPoista
  2. uskomaton, ihmeellinen.


    eetukaleviposo

    VastaaPoista