tiistai 29. maaliskuuta 2011

Kauhukirjallisuuden salat


Kauhukirjallisuus on yksi kirjallisuuden lajeista. Kauhukirjallisuuttakin on monia erilaisia. On yliluonnollisia ja enemmän todellisuuteen perustuvia kirjoja. Jotkin kirjat ovat tositapahtumiin perustuvia. Yksi suosituimmista kauhukirjailijoista on Stephen King. Hän on kirjoittanut todella monia kirjoja, esimerkkejä ovat: Ihmissuden Vuosi, Julma leikki, Naisen raivo ja Piina.



Kauhukirjoissa on yleensä melkein samanlainen juoni. Niissä on pahis, pariskunta tai kaveriporukka ja paikka missä tapahtumat tapahtuvat. Paikka on yleensä talo johon henkilöt ovat matkustaneet tai eksyneet, tai kaupunki ja henkilöiden koti. Yleensä kauhukirjoihin liittyy myös rakkaustarina jossa vain toinen selviää. On myös sanottu että neitsyet selviävät hengissä. Kauhukirjallisuudessa tapahtumat tapahtuvat yleensä yöllä. Kauhukirjoihin voi liittyä monia asioita, esim. nukkeja, hautausmaa, vanha talo, vanhus(joka tietää asioista), uhri (t), pahis, jokin esine.



Kauhukirjoissa on yleensä oleellista, että uhrit tekevät kaiken mitä oikeasti ei pitäisi tehdä, he menevät katsomaan mistä narahdus tulee, juoksevat pakoon yläkertaan tai menevät pimeään kellariin, kiljuvat kun pitäisi olla hiljaa ja lähtevät yksin menemään vaikka kaveri olisi samassa talossa. He sanovat että, "tulen pian takaisin", mutta he eivät koskaan palaa. Nämä kaikki tapahtumat saavat aikaan jännityksen ja pelon tunteen.



Pahis on yleensä yliluonnollinen menneisyydestä tullut henkilö joka haluaa kostaa tai sitten jokin ihminen joka on muuten vain sairas ja murhaa ihmisiä tai pelottelee heitä. Yleensä pahis ei esittäydy heti aluksi vaan peloittelee ensin ihmisiä äänillä ja oudoilla tapahtumilla, esim. lautasen tiputtamisella pöydältä yms. Tämän takia kauhukirjat eivät aluissa ole niin jännittäviä vaan suurin piirtein keskivälissä kirjaa alkaa tapahtua, tämä kuitenkin riippuu myös kirjasta.



Kauhukirjoissa on yleensä enemmän kuin yksi päähenkilö, mutta harvoin jää eloon enemmän kuin kaksi ja joskus vain yksi. Jos kauhukirjoista seuraa jatkoa, on yleensä viimeisestä tarinasta eloon jäänyt osassa toista kirjaa. Yleensä seuraavan kirjan päähenkilöt hakevat apua ja tietoja edellisen kirjan eloon jääneeltä.



Jos kirja perustuu tositapahtumiin, se on yleensä omistettu tapahtumien uhreille. Yleensä kuitenkaan kaikki mitä kirjassa ei ole tapahtunut, koska kaikkia tapahtumia ei voida varmaksi tietää. Yleensä kuitenkin kirjat joissa on yliluonnollisia tapahtumia ja ne perustuvat tositapahtumiin eivä ole niin uskottavia kuin sellaiset joissa on murhaaja joka vain piinaa uhreja. Tositapahtumiin perustuvissa kirjoissa on jostain syystä monesti keskipisteenä perhe eikä kaveriporukka tai pariskunta.


Elli



4 kommenttia:

  1. hyvin kirjotettu :)

    VastaaPoista
  2. Osa tekstistä kuvasi ehkä enemmänkin kauhuelokuvia - lienevät kirjoittajalle tutumpia kuin kirjat :) Mutta hyvin kirjoitettu omien tietojen pohjalta, ei kopioitu.

    VastaaPoista