lauantai 30. huhtikuuta 2011

Nälkäpeli

Kirjan nimi on Nälkäpeli. Sen on kirjoittanut Suzanne Collins.


Kirjan päähenkilöitä ovat Katniss Everdeen ja Peeta Mellark.

Katniss on 16-vuotias. Hänen isänsä on kuollut ja hän elää äitinsä ja pikkusiskonsa Primin kanssa. Katniss asuu vyöhykkeellä 12. Hänen perheensä on hyvin köyhä. Hän salametsästää ruokaa perheelleen. Katniss on luotettava eikä ikinä pettäisi kavereidensa luottamusta. Hän on hieman poikatyttömäinen ja loistava jousiampuja.
Peeta on myös 16-vuotias ja asuu myös vyöhykkeellä 12. Hänen vanhempansa omistavat leipomon. Peetan perheeseen kuuluvat vanhemmat ja hänen veljensä.

Kirjan sivuhenkilöitä ovat Katnissin äiti ja sisko Prim, Katnissin paras ystävä Gale, Katnissin ja Peetan kilpailuavustaja Haymitch sekä pelaajien stailaaja Cinna.

Kirjan lajityyppi on scifi.

Kirja kerrotaan päähenkilön Katnisin näkökulmasta.

Aihe:

Aihe on Nälkäpeli. Nälkäpeli on syntynyt, kun luonnonkatastrofit, tulvat, tulipalot ja sodat tuhosivat Pohjois-Amerikan. Maan raunioista syntyi Panemin valtakunta. Kansalaiset alkoivat kuitenkin pian kapinoimaan Panemin hallitsijoita vastaan ja hävisivät. Rangaistukseksi Panemin hallitsijat jakoivat maan kahteentoista vyöhykkeeseen ja aloittivat Nälkäpelin. Peli on tosi tv ohjelma, johon arvotaan joka vuosi jokaiselta vyöhykkeeltä kaksi 12-17 vuotiasta pelaajaa. Vain yksi voi selvitä pelistä hengissä ja tällöin voittaa sen.

Miljöö:

Kirjan tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuteen. Paikkoja joissa asiat tapahtuvat ovat mm. Panemin pääkaupunki Capitol, vyöhyke 12 ja peliareena.

Juoni:

On 74 pelin aika johon arvotaan joka vuotuisen tavan mukaan jokaiselta vyöhykkeeltä yksi tyttö ja yksi poika. Tällä kertaa peliin arvotaan Katnissin 12-vuotias pikkusisko. Katniss ei kuitenkaan kestä ajatusta, että hänen pikkusiskonsa ei välttämättä selviäiskään pelist enää takaisin, joten tarjoutuu itse tämänn tilalle peliin. Kilpailun tuomarit hyväksyvät Katnissin osallistumisen kilpailuun. Peliin joutuu myös Peeta.
Peeta ja Katniss viedään valmistautumaan pelin alkamiseen Panemin pääkaupunkiin Capitoliin. He harjoittelevat taitojaan, yrittävät saada sponsoroijia kilpailua varten ja käyvät haastatteluissa.
Sitten he joutuvat metsäiselle peliareenalle, joka voisi olla mitä tahansa paahtavasta aavikosta kylmään jäätikköön. Areenalla tribuuttien eli pelaajien pitää hankkia itse ruokansa metsästämällä. Peeta ja Katniss liittoutuvat areenalla erilleen. Peeta ensimmäsiten vyöhykkeiden rikkaiden ammattilaisten kanssa ja Katniss pienen 12-vuotiaan Ruen kanssa.
Pian Katniss ja Peeta kuitenkin rakastuvat ja alkavat auttamaan toisiaan. Pelistä, joka kestää viikkoja voi selvitä kuitenkin vain yksi.

Dialogi:
Dialogi oli sujuvaa. Se oli jännittävää ja mielenkiintoista.

Pidin kirjasta:
Kirja oli mielestäni todella hyvä. Siinä oli hieman romantiikkaa ja paljon jännitystä. Nälkäpeli on trilogia, jossa on kolme osaa ja mielestäni tämä osa oli paras.

Elli 8a




4 kommenttia:

  1. Hieno esitelmä ja paljon tietoa kirjasta! :)

    Lotta 8.a

    VastaaPoista
  2. Esitetty hyvin ja kirjasta on saatu hyvin kaikki tärkeät asiat esiin.

    Ella 8a

    VastaaPoista
  3. Hyvä esitelmä.

    Arttu

    VastaaPoista
  4. Hyvin kirjoitettu ja kirjasta sai kaiken tarpeellisen selville

    Niina 8a

    VastaaPoista