maanantai 11. huhtikuuta 2011

Toivomuslista

Eoin Colfer

Lajityyppi: Fantasia

Henkilöt

Toivomuslistan päähenkilöt ovat 14-vuotias Meg Finn, jonka äiti on kuollut ja joka joutuu asumaan kauhean isäpuolensa Francon kanssa ja vanha muinaismuisto (täksi Meg häntä nimittää) Lowrie McCall, joka on kyllästynyt elämäänsä ja tuhoaa itseään polttamalla isoja sikareita.

Kirjan sivuhenkilöitä ovat mm. Belch Brennan, nuori rikollisuuden alku, jolla on koira Raptor, Lowrien nuoruudenrakkaus Sissy Brogan, Megiä laiminlyövä isäpuoli Franco, helvetin ykköspäämies Saatana, helvetin kakkospäämies Beelsebub, sekä helvetissä työskentelevä IT-nörtti Myishi ja taivaan portteja vartioiva pyhimys Pietari.

Kertoja ja näkökulma

Kirjassa on ulkopuolinen kertoja. Kirja on kerottu hän kertojassa.

Aihe

Kirjan aihe on Megin ja Lowrien matka toivomuslistan täyttämiseksi, hommaa hankaloittavasta Belchistä huolimatta.

Miljöö

Kirja sijoittuu 2000-luvulle. Tarina pomppii Irlannin pääkaupungin Dublinin ja helvetin sekä taivaan välillä.

Takaumat

Kirjassa on paljon takaumia, kun Lowrie muistelee pieleen menyttä elämäänsä ja sen surkeuden huippukohtia, sekä Meg niitä aikoja, kun vielä eli.

Juoni

Meg ja Belch ovat murtautumassa vanhan Lowrien taloon, mutta vanha kuppana herääkin, jolloin Belch usuttaa koiransa Raptorin Lowrien kimppuun. Meg suojelee Lowrieta ja lähtee hakemaan apua, koska vanha Lowrie kuolee muuten verenhukkaan, koska Rapor on puraissut puolet Lowrien pohkeesta irti. Belch kuitenkin lähtee hänen peräänsä haulikon kanssa ja he ajautuvat vanhan kaasukellon lähelle. Belch ampuu haulikolla ilmaan säikäyttääkseen Megin, mutta yksi hauli lähteekin radaltaan ja lentää suoraan päin kaasukelloa, jolloin räjähtää. Meg ja Belch kuolevat molemmat. He joutuvat isoon tunneliin, mikä haarautuu alas helvettiin ja ylös taivaaseen. Belch lentää suoraan helvettiin, mutta Meg ei lennä kumpaankaan, vaan jää jonnekkin tunneleiden välimaastoon, koska hänellä on yhtä paljon plussia ja miinuksia, joilla joutuu joko helvettiin tai pääsee taivaaseen. Jotta Meg pääsisi taivaaseen hän lähtee henkenä hyvittämään huonoja tekojaan niitä vastaan, joita on rikkonut. Niinpä hän pöllähtää Lowrien asuntoon ja auttaa Lowrieta toteuttamaan Lowrien tekemän toivomuslistan toivomukset, jotka Lowrie haluaa toteuttaa ennen, kuin kuolee huonon sydämensä posahtamiseen. Niin Meg ja Lowrie lähtevät matkaan ja ystävystyvät matkansa aikana. Heidän perässään roikkuu, kuitenkin Belch, jonka Saatana lähetti myös takaisin maanpinnalle hakemaan Megin sielua, koska se on Saatanalle jostain syystä niin tärkeä, siksipä Belch aiheuttaa ongelmia ja hankaluuksia toivomuslistan toteuttamiseen.

Dialogi

Dialogi oli vauhdikas, hauska ja viihdyttävä. Se ei ollut mitään tönkköä söperrystä, vaan mielestäni hyvin etenevää ja uskottavaa.

Mitä mieleenpainuvaa?

Kirjassa oli mm. välillä kummallisia sanoja kuten ektoplasma tai aivopiikki. Tällaiset sanat jäivät ainakin minun mieleeni. Myös kirjan henkilöt jäivät hyvin mieleeni, koska ne olivat mielestäni eläväisiä ja uskottavia.

Mielipiteeni kirjasta

Itse tykkäsin kirjasta tosi paljon se oli vauhdikas ja siinä oli kaikenlaista ryminää, joka on minun mieleeni. Kirjan dialogissa oli kaikenlaisia hauskoja letkautuksia ja Eoin Colfer on mielestäni luonut mahtavan kirjaelämyksen. En suosittele tätä kirjaa niille, jotka rakastavat rauhallisesti eteneviä ja romanttisia kirjoja.

Pauliina 8a

8 kommenttia:

  1. Työ on hyvä! Selitit asiat perusteellisesti ja työ on selkeä :)

    Elli 8a

    VastaaPoista
  2. Hieno esitys! Perusteellinen selitys ja paljon omia mielipiteitä :)

    Lotta 8.a

    VastaaPoista
  3. Hyvin tehty työ ja tekstikin on mietitty hyvin.

    Ella 8a

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Siis esitys oli hyvä ja selkeä. Oli myös paljon omia mielipiteitä :D

    Elina 8a

    VastaaPoista
  6. Hyvin kirjoitettu :) p.s. Ei voi sanoa, että on kerrottu hän-kerronnassa. Ennemmin hän-muodossa, vaikka sekään ei oikein kuulosta hyvältä (sen sijaan minä-muotoa käytetään). Paras on sanoa, että kirjassa on ulkopuolinen kertoja. Oli pakko nipottaa ;) Mutta hyvä teksti joka tapauksessa.

    VastaaPoista
  7. jäätävän pitkä ja hyvä.


    eetukaleviposo

    VastaaPoista
  8. Tosi pitkä ja aivan hyvä :) !

    T: Mira 8B

    VastaaPoista